”Vesiseminaarissa käsiteltiin laajasti ajankohtaisia ja mielenkiintoisia aiheita sekä teknologian että ympäristön näkökulmasta. Seminaarin aikana esitettiin tutkimusta ja kehitystä, joka osoittaa veden käsittelyn tärkeyttä ympäristön näkökulmasta ja toisaalta myös uutta teknologian kehitystä ja niiden tuomia haasteita. Esitysten aikana käytiin vilkasta, mutta rakentavaa, keskustelua aiheista.” summaa seminaarissa vieraillut Novoxin prosessiasiantuntija Kjell Strandstrom.
Mielenkiintoista puhetta uusista teknologioista ja vedenkäsittelytekniikoista
Teollisuuden Veden perinteinen vesiseminaari järjestettiin 3.10.2024, johon osallistuivat Novoxilta Kjell Strandstrom ja Arun Sankaran. Seminaarissa käsiteltiin ajankohtaisia vedenkäsittelyyn ja uusiin teknologioihin liittyviä teemoja ja aihekokonaisuuksia, jotka koskivat muun muassa nanosuodattimia, ympäristömuutosten vaikutusta vesistöihin ja raakaveden laatuun sekä haihduttimia, joiden avulla voidaan esimerkiksi tehostaa resurssien talteenottoa teollisten jätevesien käsittelyssä.
Seminaarin ensimmäisessä osuudessa käsitellyt nanosuodattimet hyödyntävät edistynyttä kalvoteknologiaa ja ovat suunniteltu poistamaan valikoivasti ja tehokkaasti eri epäpuhtauksia, kuten esimerkiksi raskasmetalleja. Nanosuodattimien avulla pystytään takaamaan tehokas veden läpivirtaus teollisissa prosesseissa. Korkean läpäisevyyden ja täten alhaisen energiankulutuksen ansiosta ne ovat kustannustehokkaita ja minimoivat prosessien ympäristövaikutuksia. Suodattimet ovat monipuolisesti skaalattavissa eri teollisuuden tarpeiden mukaan. Näiden suodattimien toimintaa on testattu pilottihankkeissa ja erityisen mielenkiintoista onkin, miten konseptin käyttöönotto laboratoriosta pilotoinnin kautta teollisen kokoluokan laitoksessa etenee.
Seminaarin toisessa osiossa käsiteltiin ympäristömuutosten vaikutuksia vesistöihin ja raakaveden laatuun muun muassa ilmastonmuutoksen, maatalouden, kaupungistumisen ja teollistumisen sekä metsien hakkuiden näkökulmista. Ilmastonmuutos vaikuttaa vesiekosysteemeihin monin tavoin ja maapallon lämpötilan nousu johtaa vesistöjen lämpenemiseen. Maataloustoiminta aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä ja happikatoa, kun valumien mukana vesistöihin kulkeutuu ravinteita ja torjunta-aineita. Metsien hävittäminen ja maan käyttömuutokset puolestaan häiritsevät luonnollista vesikiertoa ja lisäävät saasteiden määrää vesistöissä. Tässä osuudessa korostettiin seurannan, ennaltaehkäisyn ja sopeutumisstrategioiden merkitystä ympäristömuutosten vaikutusten lieventämisessä ja raakaveden laadun säilyttämisessä.
Lisäksi mielenkiintoinen puheenvuoro pidettiin haihduttimista, jotka ovat suunniteltu vähentämään teollisten prosessien ympäristövaikutuksia, alentamaan jätteiden hävityskustannuksia ja arvokkaiden resurssien talteen ottamiseen. Haihduttamisessa eli veden kuumentamisessa kiehumispisteeseen veden sisältämä neste haihtuu jättäen jäljelle tiivistyneen jätteen ja kiintoaineet. Höyry voidaan tiivistää takaisin puhtaaksi vedeksi, jota voidaan käyttää uudelleen tai purkaa turvallisesti, kun taas jäljelle jäänyt tiivistynyt jäte on helpompi ja edullisempi hävittää. Haihduttimet soveltuvat eri teollisuudenaloille, kuten metalli- ja kemianteollisuuteen sekä elintarvike- ja juomateollisuuteen. Eri haihdutin teknologioiden valikoima mahdollistaa niiden käytön eri jätevesityypeissä ja teollisuuden tarpeissa, mikä tekee niistä monipuolisen vaihtoehdon jätevesien tehokkaaseen käsittelyyn.
”Seminaari toi yhteen eri alojen asiantuntijoita jakamaan tietoa uusista vedenkäsittelytekniikoista ja parhaista käytännöistä. Aiheina olivat nanosuodatus, veden kemian hallinta, jäteveden haihduttimet ja ympäristölainsäädäntö, jotka tarjosivat kattavan näkemyksen siitä, kuinka teollisuudessa voidaan parantaa vedenkäytön tehokkuutta, varmistaa säädösten toteutuminen ja tukea kestävää kehitystä. Henkilökohtaisesti ymmärrykseni syveni kehittyneiden vesihuoltostrategioiden tärkeydestä ja siitä, miten niiden tekniset näkökohdat auttavat saavuttaman puhtaampia ja kestävämpiä teollisuusprosesseja” kertoo Novoxin energiainsinööri Arun Sankaran.
Vastaa