Mikä on Innovation Fund? – Novox kumppaniksi hakuprosessiin

Euroopan Unionin Innovation Fund on EU:n komission perustama rahasto, jonka tehtävänä on edistää EU:n hiilineutraaliutta ja vihreää siirtymää rahoittamalla uudenlaisia vähähiilisiä hankkeita vuosien 2020–2030 aikana. Rahasto on osa EU:n pyrkimystä saavuttaa ilmastoneutraaliustavoite vuoteen 2050 mennessä. Tuki-instrumentti rahoitetaan varoilla, jotka ovat peräisin EU:n päästökauppajärjestelmän huutokauppatuloista.

Tuettavat hankkeet koskevat muun muassa uusiutuvan energian ratkaisuja, energian varastointia, hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä, hiili-intensiivisten tuotteiden korvaamista, hiilensidontaa, rakennusten energiankäyttöä sekä vedyn hyödyntämistä teollisissa prosesseissa. Näiden lisäksi komissio avasi syksyllä 2023 haut Cleantech-valmistukseen (hankkeet, jotka keskittyvät uusiutuvan energian komponenttien valmistukseen, energian varastointiin, lämpöpumppuihin ja vedyn tuotantoon) ja pilottiprojekteihin (teknologioihin, joilla voidaan vähentää suhteellisia kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 75 prosenttia viiteskenaarioon verrattuna).

Vuosina 2020–2030 hankkeita tuetaan kaikkiaan noin 40 miljardilla eurolla. Rahoitusohjelma on suunnattu yrityksille ja rahoitusta voi hakea viidessä eri luokassa. Suurten lippulaivahankkeiden hakuohjelman hankkeet ovat investointikustannuksiltaan yli sadan miljoonaan euron kokoisina. Keskisuuret hankkeet ovat kustannuksiltaan 20–100 miljoonaa euroa ja pienet hankkeet 2,5–20 miljoonaa euroa. Syksyllä 2023 auenneissa Cleantech-valmistuksen ja pilottiprojektien hankkeissa on kustannusten oltava vähintään 2,5 milj.€ suuruisia.

Innovaatiorahaston tuki on avustusta, jolla voidaan rahoittaa jopa 60 % hankkeen pääoma- ja toimintakustannuksista. Avustuksia jaettaessa otetaan huomioon hankkeen rahoitustarpeet sekä hankkeen aikana saavutetut välitavoitteet. Ennen hankkeen täydellistä käynnistymistä avustuksesta voidaan maksaa korkeintaan 40 % ennakkoon määriteltyjen välitavoitteiden perusteella.

Mitkä kriteerit hankkeen tulee täyttää?

Rahoitusta saadakseen on hankkeen täytettävä tietyt kriteerit. Hankevalinnat tehdään perustuen innovatiivisuusasteeseen, kasvihuonekaasupäästövähennysten tehokkuuteen, skaalautuvuuteen tulevaisuudessa ja kustannustehokkuuteen. Lisäksi rahoitusta haettaessa merkittävä arviointikriteeri on projektin kypsyys eli suunnittelun, liiketoimintamallin ja rahoitussuunnitelman taso. Jokaisella hakukierroksella yksityiskohtaiset pisteytykset ja mahdolliset lisäkriteerit asetetaan erikseen.

Neljäs hakukierros ja aiemmilla kierroksilla rahoitetut hankkeet

Innovaatiorahaston neljäs hakukierros (IF23) aukesi 23.11.2023 ja päättyi 9.4.2024. Sen budjetti oli 4 miljardia euroa, jotka kerättiin EU:n päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksien huutokaupasta. Hakemuksia neljännellä kierroksella jätettiin yhteensä 337 kappaletta 27 EU:n jäsenmaasta ja hakemukset ovat tällä hetkellä arvioitavana. Kaiken kaikkiaan nämä hankkeet voisivat vähentää kasvihuonekaasupäästöjä arviolta 1,4 miljardia tonnia CO2e niiden kymmenen ensimmäisen toimintavuoden aikana. IF23 hakukierroksen tulokset julkistetaan 2024 viimeisen vuosineljänneksen aikana.

  • Neljännellä hakukierroksella budjetti jakautui eri kokoluokan hankkeiden kesken seuraavasti:
  • Yleinen hiilestä irtautuminen suuren kokoluokan (>100 milj.€) hankkeissa – 1,7 miljardia euroa
  • Yleinen hiilestä irtautuminen keskisuuren kokoluokan (20–100 milj.€) hankkeissa – 500 miljoonaa euroa
  • Yleinen hiilestä irtautuminen pienen kokoluokan (2,5–20 milj.€) hankkeissa – 200 miljoonaa euroa
  • Cleantech-valmistus (>2,5 milj.€) – 1,4 miljardia euroa
  • Pilottihanke (>2,5 milj.€) – 200 miljoonaa euroa

Aiemmilla hakukierroksilla menestyneistä hankkeista yksi oli suomalainen Nesteen PULSE -hanke. Hankkeen tavoite on edistää Porvoon jalostamon kemikaalien kierrätystä, edistää vastuullisten polymeerien sekä kemikaalien raaka-aineiden tuotantoa ja ehkäistä jätteen muodostumista.  Hanke vähentää merkittävästi riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja edistää kiertotaloutta.

Esimerkkejä muista rahoitusta saaneista hankkeista ovat merituulipuisto yhdistettynä elektrolyysiin Saksassa, Alankomaissa vedyn valmistaminen kierrätykseen kelpaamattomasta jätteestä ja Ranskassa sähköisten ajoneuvojen akkujen ja raaka-aineidenkierrätyksen ratkaisut. Ruotsalaisessa AIR-hankkeessa tuotetaan vastuullista metanolia kemiallisten tuotteiden raaka-aineeksi. Hankkeessa hyödynnetään hiilidioksidin talteenottoa ja hyötykäyttöä muuntamalla hiilidioksidia, kemianteollisuuden sivuvirtoja, uusiutuvaa vetyä ja biokaasua metanoliksi.

Lisätietoa aiemmilla hakukierroksilla rahoitetuista hankkeista löydät osoitteesta https://climate.ec.europa.eu/eu-action/eu-funding-climate-action/innovation-fund/innovation-fund-projects_en

Novox kumppaniksi viidennelle hakukierrokselle!

Innovaatiorahaston viidennen hakukierroksen (IF24) odotetaan avautuvan 3. joulukuuta 2024.

Novox on ollut mukana laatimassa suuren kokoluokan hankkeen Innovation Fund-hakemusta yhdessä projektiryhmän kanssa. Olemme tuottaneet materiaaleja hakemuksen eri osioihin ja toiminut teknisenä asiantuntijana teknisten osioiden laadinnassa. Materiaalien tuottamisen lisäksi olemme arvioineet hankkeen eri osa-alueiden innovatiivisuusastetta sekä hankkeen tuottamia päästövähennyksiä.

Kokemuksen ja asiantuntevan sidosryhmäverkoston ansiosta Novox on luotettava ja osaava kumppani tukihakemuksen laadintaan koko hakuprosessin ajaksi!


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *