A group of trees in a forest Description automatically generated

Luonnonsuojelulain muutokset

Suomen luonnonsuojelulaki (9/2023) uudistui kesäkuussa 2023. Uudistuksen tavoitteina ovat mm. luonnon monimuotoisuuden suojelun lisääminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö.

Uuden luonnonsuojelulainsäädännön osalta olemassa olevat viranomaispäätökset jäävät voimaan ellei toisin säädetä. Vireillä oleviin asioihin sovelletaan uutta lainsäädäntöä.

Uusia asioita luonnonsuojelulaissa on mm. suojeltujen luontotyyppien suojelun vahvistaminen, vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio ja Suomen Luontopaneelin roolin vahvistaminen:

Luontotyyppien suojelu vahvistui ja uutta on se, että suoraan lain nojalla on suojattu tiukasti suojellut luontotyypit. Serpentiinikalliot, -kivikot ja -sorakot sekä rannikon avoimet dyynit ovat näin ollen suojeltuja ilman viranomaisen erikseen tekemää päätöstä. Lisäksi malminetsintä kansallis- ja luonnonpuistoissa on kielletty ja muilla valtion suojelualueilla luonnonsuojelua on tiukennettu.​

Ekologisen kompensaation lähtökohtana on korvata ihmisen toiminnalla aiheutuvat negatiiviset vaikutukset lisäämällä luonnon monimuotoisuutta toisaalla (9/2023, luku 11). Ennen uuden lain voimaantuloa ekologinen kompensaatio on sisältynyt EU:n ympäristölainsäädännössä kompensaatiovelvoitteena luontodirektiiviin ja ympäristövastuudirektiiviin, mutta sitä ei ollut kansallisessa laissa määritetty. Ekologisen kompensaation toiminnasta ja käytöstä on säädetty erillisessä Ympäristöministeriön asetuksessa vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta (933/2023).

Suomen luontopaneeli on riippumaton tieteellinen asiantuntijaelin, jossa on edustusta eri tieteenaloilta. Luontopaneeli tukee luontopolitiikan suunnittelua ja päätöksentekoa tuottamalla tieteellistä tietoa luonnon monimuotoisuutta koskevaan poliittiseen toimintaan sekä antamalla lausuntoja luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavista suunnitelmista (12 §).

Luonnonsuojelulain lisäksi ympäristöministeriö on valmistelemassa luonnonsuojeluasetusta. Luonnonsuojeluasetuksessa tullaan esittämään mm. lajilistat uhanalaisista ja rauhoitetuista lajeista. Lajilistoja tarvitaan erityisesti luonnonsuojelulain soveltamisessa käytäntöön, joten tässä niin sanotussa välitilassa ei ole voimassa olevia lajilistoja luonnonsuojeluasetuksen ollessa valmisteluvaiheessa.

Uudistettu luonnonsuojelulaki löytyy täältä: Suomen luonnonsuojelulaki (9/2023)

Kuva (c) Unsplash / elisaih


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *