A field of flowers and trees Description automatically generated

Vesi- ja ympäristölupapäivät – miten tehostaa lupaprosessia?

Edita järjesti 28.9.2022 Vesi- ja ympäristölupapäivän, jossa yritettiin löytää vastausta kysymykseen: ”Miten tehostaa lupaprosessia?”. Tapahtuma järjestettiin paikan päällä Scandic Helsinki Hubissa ja myös etänä. Osallistuin paikan päällä.

Vesi- ja ympäristölupapäivillä laaja kattaus eri näkökulmia

Tapahtumassa puhujia oli eri viranomaistahoista, kuten Aluehallintovirastosta, ELY-keskuksesta, ministeröistä ja Korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Tapahtuma alkoi ympäristöministeriön Oili Rahnaston puheenvuorolla ajankohtaisista ympäristösuojeluun liittyvien lainsäädäntöjen muutoksista. Rahnasto kertoi aluksi uudesta ympäristövahinkorahastostosta, joka on jätetty eduskunnalle pureksittavaksi. Lisäksi ympäristösuojelulakiin esitetään erilaisia muutoksia, kuten etusijakäsittelystä vihreän siirtymän hankkeille lupahakemusprosessissa.

Tämä kuulostaa hienolta uudistukselta, mutta lisää myös huolta siitä, että muut lupahakemukset eivät jäisi näiden hankkeiden jalkoihin ja käsittelyajat pitenisivät entisestään. Toinen uudistus on myös AVI-ELY yhteistyön korostus, joka on välttämätön. Muita lakiuudistuksia on tullut myös mm. ilmastolakiin, rakentamislakiin ja luonnonsuojelulakiin.

Rahnaston esityksen jälkeen pureuduttiin siihen, että mitä hyvä lupahakemus sisältää. Ensin Riitta Rämä, asianajaja, kertoi hakijan näkökulmasta hyvän lupahakemuksen sisällöstä. Sitten Arto Paananen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta käsitteli aihetta viranomaisen näkökulmasta. Maria Mäkinen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoi näiden esitysten jälkeen valvontaviranomaisen roolista lupakäsittelyssä. Puheessa nousi esiin erityisesti ELY-keskuksen toive ottaa osaa AVI:n lupamääräysten kirjaamisprosessiin, jotta lupamääräyksistä ei tulisi epämääräisesti tulkittavia tai valitusherkkiä.

Ympäristöluvan laatimisen sudenkuopat

Ennen lounastaukoa pidettiin myös paneelikeskustelu, jossa käsiteltiin vuoropuhelua hakijan ja viranomaisen välillä. Paneeliin osallistuivat Riittä Rämä, Arto Paananen ja Maria Mäkinen. Paneelissa keskusteltiin AVI:n ja ELY:n yhteistyön tiivistämisen tarpeesta ja selkeistä vastuunjaoista esimerkiksi lupamääräysten tulkitsemisen osalta. Paneelissa myös korostettiin, että hakijan on hyvä olla riittävän ajoissa lupahakemusvaiheessa yhteydessä eri viranomaisiin ennakkoneuvottelun osalta.

Lisäksi on hyvä huomioida valituksen mahdollisuudet ja jakaa informaatiota toteutettavasta hankkeesta myös asianosaisille. Katselmukset tai tarkastukset, joita toteutetaan enemmän valitusvaiheessa voisi olla hyödyllisiä jo lupahakemusvaiheessa, jotta hakija, viranomaistahot sekä asianosaiset pääsevät keskustelemaan mahdollisesta uudesta luvitettavasta toiminnosta tai hankkeesta.

Lounaan jälkeen Elina Nyholm oikeusministeriöstä kertoi hyvän valituksen peruspilareista, jonka jälkeen Mika Seppälä Korkeimmasta hallinto-oikeudesta piti puheen valituslupamenettelystä KHO:ssa. Päivä päättyi paneelikeskusteluun Elina Nyholmin ja Mika Seppälän pitämänä, jossa käsiteltiin hyvän valituksen peruspilareita, valitusprosessia ja tyypillisiä virheitä valituksen laatimisessa.

Mitä Vesi- ja ympäristölupapäivistä jäi mieleen?

Päivä sisälsi todella mielenkiintoisia keskustelunaiheita, joista korostui erityisesti AVI:n ja ELY:n yhteistyön tiivistäminen, mielenkiintoiset lainsäädännölliset muutoksen erityisesti vihreän siirtymän osalta. Tällainen toteutus oli erittäin hieno, sillä eri viranomaistahot pääsivät tuomaan esille omia näkemyksiään lupaprosessiin ja miten heillä prosessi etenee. Näin hakijoiden konsulttina toimiessa tällainen tapahtuma oli todella tarpeen.

Lisäksi näin huonokuuloisena tapahtuman esteettömyys oli otettu todella hyvällä tavalla huomioon. Iso kiitos ja erityismaininta tapahtuman järjestäjille viittomakielen tulkkieni huomioimisesta! Paikan akustiikka oli myös todella hyvä, eikä huoneessa kaikunut liikaa. Tämä on erittäin arvokas erityismaininta, koska näin erityistarpeet omaavana koen tulleeni kuulluksi ja tervetulleeksi tällaisiin tapahtumiin oppimaan lisää alasta, jonka parissa työskentelen.

Kirjoittaja on Novoxin asiantuntija, ympäristöinsinööri ja DI-opiskelija Julia Lineri.

Ensimmäinen kuva: Unsplash / Joel Holland
Toinen kuva: Unsplash / Zane Priedite


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *