A fire on a black background with Bonfires of Saint John in the background Description automatically generated

Alkuperätakuu lämmölle ja jäähdytykselle

Energian alkuperätakuu antaa kuluttajalle paremmin varmennettavaa tietoa siitä, mistä hänen kuluttamansa sähkö tai lämpö tulee. Alkuperätakuun laajentamisella pyritään siihen, että uusiutuvien energialähteiden suosio kasvaisi.

”Varmentamista ei vaadita, jos energiaa ei myydä tai markkinoida uusiutuvana, ydinvoimalla tuotettuna sähkönä tai hukkalämpönä tai -kylmänä”, kertoo Energiavirasto tiedotteessaan.

Uusiutuvien energialähteiden osuuden kasvattaminen

Käytännössä alkuperätakuu on sähköinen asiakirja, joka kertoo loppukäyttäjälle sen, että tietty energiaosuus tai -määrä on lähtöisin uusiutuvasta energiasta. Kyseessä on EU-tasoinen lainsäändäntö: RES-direktiivin mukainen sähkön alkuperätakuujärjestelmä ja uusiutuvan energian alkuperätakuiden osalta RED II -direktiivi. Nyt alkuperätakuujärjestelmä laajenee uusiin tuotteisiin. 

A close-up of a chart

Description automatically generated

Lähde: Energiavirasto 

Takuut eivät ole pakolliset

Energian tuottajilla ei ole velvoitteita hakea takuita. Mikäli uusiutuvaa energiaa halutaan kuitenkin markkinoida ja myydä asiakkaille, tulee varmentaminen tehdä. Sama koskee hukkalämpöä ja -kylmää. Varmennusvelvoite astuu voimaan 1.7.2022. Tämän jälkeen takuut ovat ainoa keino osoittaa alkuperä. Varmentaminen tapahtuu alkuperätakuita peruuttamalla. 

On muutamia olosuhteita, jolloin varmennusvelvoitetta ei ole. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi kiinteistökohtainen lämmön tuotanto. 

Alkuperätakuun vaatimukset sähkön ja lämmön tuottajille

Alkuperätakuun voi todentaa vain Energiaviraston hyväksymä arviointilaitos. “Arviointilaitos antaa todentamistodistuksen. Todentamistodistuksessa on vahvistus siitä, että energiantuotantolaitoksen tuottama energia täyttää alkuperätakuun myöntämisen edellytykset”, Energiavirasto kertoo. Todentamistodistus on voimassa määräajan eli 5 vuotta. Erityisestä syistä aika voi myös olla lyhyempi kuin 5 vuotta. Todentamistodistuksen laatiminen vaatii lähtökohtaisesti laitoskäynnin.  

Alkuperätakuun todentamiselle on myös muita vaihtoehtoja kuin todentamistodistus. Näitä voivat olla tietyissä olosuhteissa esimerkiksi EECS-todentaminen, hyväksymispäätös syöttötariffijärjestelmään tai ilmaisjaon toiminnanharjoittajan hakemus. 

Alkuperätakuuta tarvitsevien yritysten tulee rekisteröityä tilinhaltijoiksi alkuperätakuurekisteriin. Tilinhaltijoita voivat olla myös alkuperätakuulla kauppaa käyvät yritykset tai energiantuotantolaitosten omistajien valtuuttamat aggregoijat, jotka voivat hallinnoida rekisterissä eri organisaatioiden omistamia energiantuotantolaitoksia. Tilinhaltijaksi pääsy vaatii hakemuksen toimittamista Energiavirastolle. Lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin käytön maksut ovat 0-4000€ vuodessa alkuperätakuiden myönnöstä riippuen. 

Lue lisää

Energiavirasto: Energian alkuperätakuu -sivu

Energiaviraston infotilaisuuden materiaalit

 

Ensimmäinen kuva: (c) Unsplash / Ricardo Gomez Angel

A diagram of a company

Description automatically generated

Lähde: Energiavirasto 

 


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *