A person standing on a rocky mountain Description automatically generated

Tarja Vesanto mukaan Novoxiin

Tarja Vesanto tuo Novoxiin osaamista Keski-Euroopasta

Novoxin uusin vahvistus Tarja Vesanto tulee sekä läheltä että kaukaa. Tarja asuu Hollannissa, mutta on ollut Novoxilla harjoittelijana jo opiskeluaikana.

Reilut kaksi vuotta sitten Hollannin dyyneillä käytiin isä-tytär keskustelu, kun Petri kysyi Tarjalta, olisiko hänellä kiinnostusta palata Novoxille asiakastöihin sekä myös kehittämään sisäisiä prosesseja.

Mikä sai Tarjan vaihtamaan kansainvälisen suuryrityksen Novoxiin? 

Dippatyön myötä Raaheen

Tarja on kunnossapidon ja teollisuuskaasujen rautainen osaaja. “Menin opiskelemaan TKK:lle, mutta valmistuin Aallosta”, hän kertoo. Koulutukseltaan Tarja on diplomi-insinööri, pääaineena materiaalien prosessointi Kemiantekniikan korkeakoulussa. Opiskeluaikana Tarja hankki työkokemusta harjoittelijan roolissa Novoxilla. 

Opiskelujen lähestyessä loppuaan Tarja sai diplomityöpaikan Raahesta silloiselta Ruukilta, nykyiseltä SSAB:ltä. Tarjan suunnitelmana oli käydä Raahessa vain piipahtamassa dippatyön tekemisen ajan, mutta hän ihastuikin merenläheiseen Raaheen, josta Suomen Lappiin ei ole niin pitkä matka kuin Etelä-Suomesta. 

Tarja päätyi dippatyön valmistuttua samalle tehdasalueelle töihin, mutta tällä kertaa teollisuuskaasuja valmistavan Air Liquiden palvelukseen. Air Liquidella Tarja on ollut talon sisäisessä harjoitteluohjelmassa, joka on vienyt hänet tehdas- ja kunnossapitopäällikön hommissa muun muassa Ruotsiin, Ranskaan ja Saksaan.

Tie vei Keski-Euroopan tehdasalueille

Lopulta Tarja päätyi Air Liquiden kautta Hollantiin töihin – Rotterdamin teollisuusalueelle. Hänen oli tarkoitus palata kolmen vuoden komennuksen jälkeen Suomeen, mutta dyyneillä vuonna 2019 esitetyn kysymyksen jälkeen Tarja päätti irtisanoutua seitsemän vuoden Air Liquidella työskentelyn jälkeen ja palata Novoxille töihin – mutta jäädä Hollantiin asumaan. 

Tarja piti paljon vanhasta työstään, mutta näki vielä arvokkaampana perheyrityksen jatkamisen ja kehittämisen. Hän ottaa Petriltä pikku hiljaa joitakin firman pyörittämisen liittyviä hommia itselleen, jotta Petri voi keskittyä niihin asiakasprojekteihin, jossa hänen osaamistaan tarvitaan eniten.

A person taking a selfie Description automatically generated

Etätyöt mahdollistavat työskentelyn Hollannista

Etätöiden yleistyminen on auttanut siinä, että suomalaistenkin asiakkaiden näkökulmasta Tarja voi hyvin tehdä hommia Hollannista. Hän käy kuitenkin kuukausittain Suomessa, joten asiakkaita ja muita Novoxin työntekijöitä tulee tavattua myös kasvotusten. Lisäksi tarkoitus on laajentaa Novoxin toimintoja pikkuhiljaa Eurooppaan ja siinä Tarjan asuminen Hollannissa on avainasemassa. Rotterdamin ympäristössä on paljon pitkälle kehittynyttä teollisuutta ja jatkuvasti kehittyviä teollisuuslaitoksia, jotka voisivat hyötyä Novoxin osaamisesta. 

Ympäristön hyvinvointi on Tarjalle iso motivaattori. Tarja on nauttinut luonnosta 1-vuotiaasta saakka suunnistaen ja haluaa, että tulevat sukupolvet voivat nauttia luonnosta ihan yhtä lailla kuin mekin. Tällä hetkellä Tarja tekee töitä power-to-x teknologian, teollisuuskaasujen, turvallisuuden ja kunnossapidon parissa.

A person taking a selfie Description automatically generated

Vuoret kiehtovat vapaa-ajalla

Vapaa-aikaa Tarja viettää mieluiten luonnossa – erityisesti tuntureilla ja vuoristossa. Harrastuksiin kuuluvat juokseminen, vaeltaminen ja kiipeily. Viime talvena Tarja teki ensimmäisen talvivaelluksensa Kilpisjärvelle ja piti kokemuksesta niin paljon, että aikoo jatkaa talvivaeltamista jatkossakin. 

Kiipeily on uusin laji Tarjan harrastuspaletissa. Hän totesi, että osa Keski-Euroopan vaellusreiteistä on niin vaativia, että kiipeilytaidot – ja etenkin kiipeilijän turvavarusteet – tulevat vuorilla tarpeeseen.


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *