A body of water with trees and mountains in the background Description automatically generated

Ympäristölupamenettely

Ympäristölupa tarvitaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttaville toiminnoille, kuten metsä-, kemian-, metalliteollisuus, suuret eläinsuojat, kalankasvatus ja energiantuotanto. Toimintojen luvanvaraisuus perustuu ympäristönsuojelulakiin (YSL 527/2014) ja sen nojalla annettuun ympäristönsuojeluasetukseen (YSA 713/2014). Ympäristölupia myöntävät aluehallintovirasto ja kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Ympäristölupamenettely ja päästöjen vähentäminen

Ympäristöluvassa annetaan määräyksiä mm. päästöistä ja niiden vähentämisestä sekä toiminnan laajuudesta. Toiminnasta ei saa aiheutua merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa sekä terveyshaittaa ihmisille.

Erilaisia ympäristölupamenettelyjä ovat:

  • ympäristölupahakemus uudelle toiminnalle
  • ympäristölupa olemassa olevalle toiminnalle
  • BAT-päätelmien julkaisemiseen liittyvä direktiivilaitoksen luvan tarkistaminen (YSL 81 §)
  • toiminnan olennainen muuttaminen (YSL 29 §)
  • luvan muuttaminen (YSL 89 §)
  • toiminnan aloittamislupa muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §, voidaan hakea myös toiminnan olennaisen muuttamisen yhteydessä): perustelut ja esitys vakuuden suuruudesta voidaan esittää esimerkiksi kohdassa 9
  • ympäristölupien yhdistäminen.

Ympäristölupahakemus

Ympäristölupahakemus laaditaan ympäristönsuojelulaissa tai edelleen -asetuksessa määrätylle lupaviranomaiselle eli aluehallintovirastolle tai kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Ympäristölupaviranomainen tiedottaa ympäristölupahakemuksesta kuulutuksella. 

Hakemuksesta annetaan eri viranomaisten lausunnot ja asianosaiset saavat tehdä muistutuksia sekä esittää asiasta mielipiteitä. Kun hakijaa on kuultu lausunnoista ja muistutuksista, lupaviranomainen tekee asiasta päätöksen.

A forest of trees by a lake Description automatically generated

Hakuprosessi

Lupapäätöksestä voi valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen ja tämän päätöksestä edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos se myöntää valitusluvan. Hakijalta peritään aine lupahakemuksen käsittelystä maksu.

Lupahakemuksen käsittelyä edistävät ennakkoneuvottelut viranomaisen kanssa, hyvä aikataulutus ja selkeä hakemus liitteineen. Autamme kaikissa ympäristölupaan liittyvissä asioissa, jolloin hakemuksen käsittely on mahdollisesti nopeampaa. Olemme hoitaneet vuosien varrella lukuisia ympäristölupakemuksia eri toimialoille. Erityisalaamme on erikokoisten polttolaitosten luvitus.

Ylin kuva (c) Luca Bravo / Unsplash

Alin kuva (c) Samuel Ferrara / Unsplash


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *