Energian alkuperätakuu antaa kuluttajalle paremmin varmennettavaa tietoa siitä, mistä hänen kuluttamansa sähkö tai lämpö tulee. Alkuperätakuun laajentamisella pyritään siihen, että uusiutuvien energialähteiden suosio kasvaisi.
”Varmentamista ei vaadita, jos energiaa ei myydä tai markkinoida uusiutuvana, ydinvoimalla tuotettuna sähkönä tai hukkalämpönä tai -kylmänä”, kertoo Energiavirasto tiedotteessaan.
Uusiutuvien energialähteiden osuuden kasvattaminen
Käytännössä alkuperätakuu on sähköinen asiakirja, joka kertoo loppukäyttäjälle sen, että tietty energiaosuus tai -määrä on lähtöisin uusiutuvasta energiasta. Kyseessä on EU-tasoinen lainsäändäntö: RES-direktiivin mukainen sähkön alkuperätakuujärjestelmä ja uusiutuvan energian alkuperätakuiden osalta RED II -direktiivi. Nyt alkuperätakuujärjestelmä laajenee uusiin tuotteisiin.
Lähde: Energiavirasto
Takuut eivät ole pakolliset
Energian tuottajilla ei ole velvoitteita hakea takuita. Mikäli uusiutuvaa energiaa halutaan kuitenkin markkinoida ja myydä asiakkaille, tulee varmentaminen tehdä. Sama koskee hukkalämpöä ja -kylmää. Varmennusvelvoite astuu voimaan 1.7.2022. Tämän jälkeen takuut ovat ainoa keino osoittaa alkuperä. Varmentaminen tapahtuu alkuperätakuita peruuttamalla.
On muutamia olosuhteita, jolloin varmennusvelvoitetta ei ole. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi kiinteistökohtainen lämmön tuotanto.
Alkuperätakuun vaatimukset sähkön ja lämmön tuottajille
Alkuperätakuun voi todentaa vain Energiaviraston hyväksymä arviointilaitos. “Arviointilaitos antaa todentamistodistuksen. Todentamistodistuksessa on vahvistus siitä, että energiantuotantolaitoksen tuottama energia täyttää alkuperätakuun myöntämisen edellytykset”, Energiavirasto kertoo. Todentamistodistus on voimassa määräajan eli 5 vuotta. Erityisestä syistä aika voi myös olla lyhyempi kuin 5 vuotta. Todentamistodistuksen laatiminen vaatii lähtökohtaisesti laitoskäynnin.
Alkuperätakuun todentamiselle on myös muita vaihtoehtoja kuin todentamistodistus. Näitä voivat olla tietyissä olosuhteissa esimerkiksi EECS-todentaminen, hyväksymispäätös syöttötariffijärjestelmään tai ilmaisjaon toiminnanharjoittajan hakemus.
Alkuperätakuuta tarvitsevien yritysten tulee rekisteröityä tilinhaltijoiksi alkuperätakuurekisteriin. Tilinhaltijoita voivat olla myös alkuperätakuulla kauppaa käyvät yritykset tai energiantuotantolaitosten omistajien valtuuttamat aggregoijat, jotka voivat hallinnoida rekisterissä eri organisaatioiden omistamia energiantuotantolaitoksia. Tilinhaltijaksi pääsy vaatii hakemuksen toimittamista Energiavirastolle. Lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin käytön maksut ovat 0-4000€ vuodessa alkuperätakuiden myönnöstä riippuen.
Lue lisää
Energiavirasto: Energian alkuperätakuu -sivu
Energiaviraston infotilaisuuden materiaalit
Ensimmäinen kuva: (c) Unsplash / Ricardo Gomez Angel
Lähde: Energiavirasto
Vastaa