Ympäristönsuojelulaissa 527/2014 (YSL 5§) on määritelty paras käyttökelpoinen tekniikka eli Best Available Techniques. BAT:ia on mahdollisimman kehittynyt ja tehokas, teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoinen tekniikka.
Paras käyttökelpoinen tekniikka ulottuu tuotanto- ja puhdistusmenetelmiin sekä toiminnan suunnittelu-, rakentamis-, ylläpito-, käyttö- ja toteuttamistapaan. Tekniikalla voidaan ehkäistä toiminnan aiheuttama ympäristön pilaantuminen tai vähentää sitä.
BAT-päätelmien soveltaminen
BAT:n soveltamisen taustalla on teollisuuden päästöjä koskeva direktiivi eli Industrial Emissions Directive, IED 2010/75/EU. Direktiivi yhdistää useimmat aiemmat teollisuuden päästöjä sääntelevät direktiivit yhdeksi kokonaisuudeksi. IED:n tavoitteena on suojella ympäristöä ja terveyttä sekä säädellä teollisuuslaitosten ympäristövaikutuksia ympäristöluvituksen kautta.
Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että teollisuuspäästödirektiivin soveltamisalaan kuuluvien laitosten eli direktiivilaitosten päästöraja-arvojen, tarkkailun ja muiden lupamääräysten on parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimuksen toteuttamiseksi perustuttava BAT-päätelmiin. Ympäristöluvassa päästöille on määrättävä päästöraja-arvot siten, että päätelmien päästötasoja ei ylitetä laitoksen normaalitoiminnassa (YSL 75§).
Suurten polttolaitosten parasta käyttökelpoista tekniikkaa kuvaava asiakirja (LCP-BREF) valmistui 2017. Asiakirjan BAT-päätelmäosa julkaistiin virallisesti 17.8.2017, mistä lukien neljän vuoden kuluessa suurten polttolaitosten on oltava päätelmien mukaisia. LCP-BAT:ia sovelletaan yli 50 MW:n laitoksiin. Alle 50 MW:n polttolaitoksille ei ole julkaistu EU:n parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaisia päätelmiä. Suomen ympäristökeskuksen julkaisussa ” Paras käytettävissä oleva tekniikka (BAT) 5-50 MW:n polttolaitoksissa Suomessa” (Jalovaara et al. 2003) on esitetty parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaisia ratkaisuja alle 50 MW:n kattiloille.
Jätteenpolton parhaita käytettävissä olevia tekniikoita (WI-BAT) koskevat päätelmät julkaistiin 3.12.2019 (Euroopan parlamentin ja neuvoston antaman direktiivin 2010/75/EU mukaisten jätteenpolton parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa (BAT) koskevien päätelmien laatimisesta koskeva komission täytäntöönpanopäätös, (EU) 2019/2010).
Jätteenpolton päätelmiä sovelletaan jätteenpolttolaitoksiin, jossa poltetaan vaaratonta jätettä enemmän kuin 3 tonnia tunnissa tai jos vaarallista jätettä poltetaan enemmän kuin 10 tonnia päivässä. Rinnakkaispolttolaitoksiin sovelletaan myös jätteenpolton päätelmiä, jossa poltetaan jätettä edellä mainittuja määriä ja jokin jätteenpolton asettamista edellytyksistä täyttyy, kuten mm. poltetaan sekalaista yhdyskuntajätettä.
Ympäristöministeriön ohje
Ympäristöministeriö laati ohjeen päätelmien soveltamisesta ja siihen liittyvistä ympäristölupamenettelyistä. Novox laati ministeriön ohjeen liitteeksi teknisen ohjeen, jossa kuvataan laajasti päätelmien soveltamista eri tilanteissa.
Esimerkkejä tarjoamistamme palveluista BAT-päätelmien soveltamiseen liittyen
Meillä Novoxilla on pitkän linjan kokemus ja asiantuntemus BAT-päätelmistä ja niiden soveltamisesta. Arvioimme BAT-päätelmien soveltamistarpeen ja laadimme eri toimialojen BAT-vertailuja usein ympäristölupahakemusten yhteydessä tai itsenäisenä palveluna. Meidän kauttamme saat myös BAT-poikkeuksien perusteluiden laatiminen sekä tarpeen mukaan kustannuslaskelmien ja ympäristöhyötyjen laskennallinen arviointi.
Olemme laatineet mm. Tornion Voimalle sekä Vaskiluodon Voima Oy:lle Vaasan ja Seinäjoen voimalaitosten ympäristölupien tarkistamishakemusten yhteydessä LCP-BAT-tarkastelun. WI-BAT-tarkastelu on laadittu Kotkan Energian Hyötyvoimalaitokselle.
Ylin kuva (c) Chuttersnap
Alin kuva (c) Grant Snap